DNS aanpassen

Voor dat het cms überhaupt een website kan tonen bij een bepaalde domeinnaam moet de domeinnaam wel naar de server van het cms verwijzen. Dit doet u door de DNS-records aan te (laten) passen.

DNS staat voor Domain Name Service en kan worden gezien als het adressenboek van het internet. Het vertelt uw browser op welke server een website draait. Als u bijv. www.disney.com intikt, dan zal de DNS de browser laten weten dat die website op de server met het IP-adres 199.181.132.250 te vinden is. De browser kan vervolgens bij die server de gewenste pagina opvragen.

Het cms en uw website(s) draaien op de server(s) met de ip-adres 149.210.182.34

DNS laten aanpassen

Weet u niet of u zelf de DNS kunt aanpassen of wilt u het liever laten doen, stuur dan een verzoek aan de hostingpartij waar u de domeinnaam heeft geregistreerd. U kunt daarvoor onderstaande voorbeeldmail gebruiken:

Beste helpdesk,

Ik zou u graag willen verzoeken om de domeinnaam (www.)xxxxx.nl via een A-record te laten verwijzen naar het IP-adres 149.210.182.34

Eventuele IPv6 AAAA-records moeten worden verwijderd.

NB: dit geldt alleen voor de website. Records voor mail, ftp en andere dienen NIET aangepast te worden.

Met vriendelijke groet,

...

NB: niet vergeten uw eigen domeinnaam in vullen bij xxxxx.nl!

DNS zelf aanpassen

Bij sommige hostingproviders kan men zelf het ip-adres van een domeinnaam wijzigen. Via een eigen online beheer- of klantapplicatie kan men dan inloggen en de wijzigingen doorvoeren.

Hieronder vindt u een voorbeeld van domeinnaam-instellingen. De rood omcirkelde regels zouden in dit geval aangepast moeten worden:

De eerste regel maakt dat de website wordt getoond als mensen de domeinnaam zonder www. intypen in de adresbalk van hun browser. Bij deze stelt u het IP-adres 149.210.182.34 in.

De 2de regel maakt dat de website wordt getoond als mensen de domeinnaam wel met www. intypen. Ook deze regel wijzigt u, net als de eerste.

NB: Let er op dat u alleen de regels wijzigt voor de domeinnaam met en/of zonder www. Regels voor mail, ftp of andere zaken NIET wijzigen. Vraag bij twijfel om hulp of verzoek uw hostingprovider de wijziging door te voeren.

NB: Verwijder eventuele AAAA-records die verwijzen naar de domeinnaam met of zonder www. Deze zijn bedoeld voor IPv6, maar dit protocol wordt (nog) niet ondersteund door de webservers.

DNS wijziging controleren

Of de wijziging van de DNS is doorgevoerd kunt u online controleren. Vul hieronder de domeinnaam in (met of zonder www., afhankelijk van welke u wenst te controleren):

NB: Gaat u e-mails versturen via uw website of het cms, bijvoorbeeld als bevestiging op het invullen van een formulier of nieuwsbrieven. Voeg dan ook een SPF/DKIM-record toe aan uw DNS.
Heeft u al eens een SPF-record toegevoegd? Zorg dan dat deze eventueel wordt gewijzigd zodat er a:mail.cms-helpdesk.net in wordt genoemd.