HTML to PDF

Deze module is kostenloos.

Met de HTML to PDF-module kan elke gewenste webpagina van een website worden geconverteerd naar een PDF-document. PDF is een standaard document formaat dat goed uitwisselbaar is en beter geschikt is voor printen dan een webpagina.

Klik op onderstaande hyperlink voor het PDF-document van deze pagina:

Bekijk deze pagina als PDF-document

Zelf proberen? Geef

http://www.htmltopdf.nl/?url=

op in de adresbalk van de browser gevolgd door de url van de gewenste pagina/website. Bijvoorbeeld:

http://www.htmltopdf.nl/?url=http://www.xpos.nl

NB: de HTML to PDF-module werkt alleen voor websites van het cms. Pagina's van externe websites worden niet geconverteerd.
Wilt u de module gebruiken voor externe websites, neem dan contact met ons op.

U kunt zelf via het cms hyperlinks invoegen om pagina's te converteren naar PDF (zie volgende hoofdstuk). Het verdient echter de aanbeveling om de link naar de PDF-module onderdeel te maken van de vormgeving zoals een sitemap-link of een footer. Dit heeft namelijk voordelen:

Tip: De module kent vele instellingen en mogelijkheden om de PDF bijvoorbeeld te voorzien van eigen header- en footer-tekst, de layout van de pagina in de PDF kan afwijken van die van de website, etc.
Vraag daarom naar de mogelijkheden om de PDF-module optimaal in te zetten.

Pagina converteren naar PDF

Een pagina kan als PDF-document worden aangeboden door er een link naar toe te maken en deze vervolgens als PDF te laten openen:

1. Selecteer de gewenste tekst die als hyperlink gaat dienen
  2. Maak een hyperlink naar de gewenste pagina door in de werkbalk op de -knop te klikken
  3. Klik vervolgens met de rechtermuistoets op de hyperlink. Er verschijnt een contextmenu.
  4. Kies 'Open pagina als PDF'.

Achter de hyperlink verschijnt het -icoontje om aan te geven dat de pagina/hyperlink als PDF zal worden geopend.
Het openen van de pagina als PDF werkt niet vanuit het cms! Pas na het publiceren van de pagina/website zal de hyperlink de pagina openen als PDF.

De 'Open pagina als PDF'-instelling kan ook weer worden verwijderd:

1. Klik met de rechtermuistoets op de hyperlink. Er verschijnt een contextmenu.
  2. Kies ' Verwijder 'Open als PDF''.

Opties voor de PDF-module

Als een link naar de PDF-module is gemaakt kan de hyperlink worden voorzien van extra opties en instellingen:

Algemene opties

url

De url van de webpagina waarvan een PDF-document gemaakt moet worden.
Deze optie mag meer dan eens voorkomen.

copies

Het aantal kopieën dat in de PDF moeten komen. Standaard: 1.
Voorbeeld: copies=1

orientation

De orientatie van de pagina in de PDF. Mogelijk waarden: Landscape of Portrait.
Standaard: Portrait.
Voorbeeld: orientation=Landscape

page-size

Het formaat van de pagina, bijvoorbeeld A4, Letter, etc. Standaard: A4.
Lijst met compleet overzicht.
Voorbeeld: page-size=B0

page-height
page-width

In plaats van page-size kan de afmeting van de pagina ook expliciet worden opgegeven via page-height en page-width in millimeters.
Voorbeeld: page-height=200;page-width=100

cover

Kan worden gebruikt om voor een vaste pagina (url) voor alle andere pagina's in de PDF op te nemen . De cover-pagina zal worden ingevoegd zonder headers en footers.
Voorbeeld: cover=http://www.website.nl/voorkant.html

dpi

Gewenste 'drukkwaliteit' in dpi.
Voorbeeld: dpi=100

disable-javascript

Op de (web)pagina kan (beperkt) gebruik worden gemaakt van javascript. Als dat niet gewenst is bij het converteren van de pagina naar HTML, gebruik dan deze optie.
Voorbeeld: disable-javascript=1

grayscale

Voor een PDF in grijswaarden (i.pv. kleuren).
Voorbeeld: grayscale=1

lowquality

Resulteert in een PDF van kleinere omvang.
Voorbeeld: lowquality=1

margin-top
margin-right
margin-bottom
margin-left

Gewenste marges rondom de pagina in de PDF in millimeters.
Standaard: 10.
Voorbeeld: margin-top=10

zoom

Gewenste zoom-factor.
Standaard: 1.
Voorbeeld: zoom=2

disable-internal-links

De hyperlinks op een pagina zijn ook klikbaar in de PDF. Als dat niet gewenst is voor eigen hyperlinks (van en naar de eigen website), zet deze optie dan op 1.
Voorbeeld: disable-internal-links=1

disable-external-links

De hyperlinks op een pagina zijn ook klikbaar in de PDF. Als dat niet gewenst is voor hyperlinks naar externe websites, zet deze optie dan op 1.
Voorbeeld: disable-external-links=1

disable-smart-shrinking

De HTML to PDF module zorgt er automatisch netjes voor dat een pagina netjes in de PDF kan worden weergeven op basis van het paginaformaat.
Dit kan soms leiden tot een afwijkende lengte/breedte ratio (pixels/dpi) van de oorspronkelijk webpagina. Als automatisch verkleinen niet gewenst is, zet deze optie dan op 1.
Voorbeeld: disable-smart-shrinking=1

no-background

Toont geen css-background images uit de PDF.
Voorbeeld: no-background=1

print-media-type

Een HTML-pagina kan meerdere stylesheets bevatten voor verschillende media (bijv. voor screen (standaard), print, etc.) Voeg deze optie toe om de module aan te geven dat de print-stylesheet gebruikt moet gaan worden.
Voorbeeld: print-media-type=1

user-style-sheet

Indien gewenst kan een apart css-bestand worden ingeladen voor dat de pagina wordt omgezet naar PDF. Geef bij deze optie een url op naar het css-bestand.
Voorbeeld: user-style-sheet=http://www.website.nl/css/mijncss/pdf.css

default-header

Voegt een standaard header in, met de naam van de pagina links en het paginanummer rechts. Dit is een 'afkorting' voor:
header-left=[webpage]
header-right=[page]/[toPage]
top=2cm
header-line=1
Voorbeeld: default-header=1

footer-left

footer-center
footer-right

De footer-tekst die links, rechts en/of in het midden moet worden getoond.
Voorbeeld: footer-left=Mijn%20Footer%20tekst

footer-font-name

Te gebruiken lettertype.
Standaard: Arial.
Voorbeeld: footer-font-name=Helvetica

footer-font-size

Fontgrootte.
Standaard: 11.
Voorbeeld: footer-font-size=12

footer-line

Toont een lijn boven de footer.
Voorbeeld: footer-line=1

footer-spacing

Ruimte tussen footer en de inhoud in mm.
Standaard: 0.
Voorbeeld: footer-spacing=10

footer-html

Hier kan een url worden opgegeven naar een pagina met HTML voor de footer.
Voorbeeld: footer-html=http://www.website.nl/mijnfooter.html

header-left
header-center
header-right

De header-tekst die links, rechts en/of in het midden moet worden getoond.

header-font-name

Te gebruiken lettertype.
Standaard: Arial.

header-font-size

Fontgrootte.
Standaard: 11.

header-line

Toont een lijn onder de header.

header-spacing

Ruimte tussen header en de inhoud in mm.
Standaard: 0.

header-html

Hier kan een url worden opgegeven naar een pagina met HTML voor de header.