Drempels vrij: niet alleen voor gehandicapten!

Websites bouwen volgens de aanbevelingen van Drempels Vrij is de moeite waard. In eerste instantie natuurlijk uit respect voor gehandicapten: ook zij moeten de mogelijkheid hebben uw de informatie op uw website te kunnen lezen. Maar er zijn meer voordelen te behalen: o.a. voor de niet-gehandicapte bezoekers, zoekmachines en toekomstig onderhoud van uw website.

Het praktisch toepassen van de aanbevelingen zorgt voor:

Gestructureerde opmaak

Webpagina's op basis van XHTML en CSS volgens Drempels Vrij zijn beter gestructureerd door scheiding van opmaak en inhoud. Dit maakt ze o.a.:

  • logischer: de juiste (X)HTML tags worden gebruikt op de juiste plek;
  • lichter: minder kilobytes;
  • geschikt voor minder geavanceerde browsers: bijvoorbeeld op PDA's;
  • beter leesbaar: wat onderhoud bevorderd.

XPOS' content management systeem XCMS is met name ontwikkeld om aan de aanbevelingen van Drempels Vrij tegemoet te komen. Dit maakt dat de beheerder of redacteur niet of nauwelijks hoeft na te denken als het gaat om Drempels Vrij en zich volledig om de inhoud kan concentreren.

Duidelijke en consistente navigatie en inhoud

Bezoekers lezen de tekst op een website nauwelijks: ze scannen de tekst af op zoek naar relevante informatie. Een duidelijke en consistente navigatie helpt ze daarbij: ze vinden snel de juiste ingang (weer) en weten ten aller tijde waar ze zich bevinden op de website.

Het gebruik van eenvoudig, 'normaal' Nederlands het mijden van marketingtermen, buzzwords en technisch jargon maakt de tekst begrijpelijker en verhoogd daarmee de tevredenheid van de bezoeker.

Meer (potentiele) bezoekers

Webpagina's volgens Drempels Vrij zijn in de regel minder 'zwaar' in kilobytes en door de structuur ook goed leesbaar zonder afbeeldingen (al dan niet gebruikt voor de vormgeving.)

Dit maakt dat ook mensen die de website bezoeken met oudere browsers (met minder (grafische) mogelijkheden), met langzame verbindingen (modem of ISDN) of moderne zakcomputers (PDA's, vaak nog traag in de communicatie met internet) het bezoek aan uw website niet als een beproeving ondervinden. 

Verbeterde zoekresultaten

Zoekmachines zijn eigenlijk 'blinde gebruikers.' Ze kunnen geen afbeeldingen of vormgeving interpreteren en zijn dus aangewezen op de pure tekst. Door duidelijke kopteksten te gebruiken, afbeeldingen en tabellen te voorzien van meta-informatie zullen zoekmachines uw pagina's meer relevantie toedichten en daarmee hoog in de zoekresultaten tonen.

Gebruik maken van 'normale' Nederlandse taal verhoogd tevens de kans dat mensen die op eenvoudige woorden zoeken het snelst bij uw website uitkomen.

(Her)bruikbaarheid

Door scheiding van inhoud en opmaak consequent door te voeren is de inhoud ook eenvoudig te gebruiken voor andere media. De standaarden XHTML en XML worden steeds breder ondersteund en zijn uitermate geschikt om (automatisch) bewerkt te worden zodat het omzetten van de inhoud of complete webpagina's geen tijdrovende en kostbare aangelegenheden zijn.

Ook maakt scheiding van inhoud en opmaak het mogelijk de vormgeving van uw website ten aller tijde aan te passen zonder dat hiervoor alle teksten of pagina's moeten worden herzien.

Meer te weten komen over toegankelijke websites?

De volgende websites zijn een goed startpunt om meer te weten te komen over toegankelijke websites: