Afbeeldingen

Bovenaan deze tab ziet u 4 knoppen:

Afbeelding toevoegen

Klik op deze knop om één of meerdere afbeelding uit een map op uw pc toe te voegen. Er opent zich een venster waarmee u afbeeldingen op uw eigen pc kunt selecteren. U kunt één afbeelding aanklikken, maar ook meerdere door de Ctrl-toets ingedrukt te houden (of de eerste aan te klikken, de Shift-toets indrukken en vasthouden en dan de laatste aan te klikken). Als u de afbeeldingen heeft gekozen zullen die naar het cms gestuurd worden, zodat u de afbeeldingen op de website kunt gaan gebruiken.

Tip! Om bandbreedte en hardeschijfruimte te besparen: bied filmpjes aan via YouTube (www.youtube.com). Dit is gratis en heeft tevens een groter bereik als voordeel: er zijn dagelijks miljoenen mensen op YouTube, dus de kans dat het filmpje door potentiële bezoekers van uw website wordt bekeken is heel groot. Zie "HTML invoegen".

Meerdere afbeeldingen toevoegen

U kunt ook meerdere afbeeldingen uit verschillende mappen tegelijkertijd toevoegen. Klik op deze knop en er verschijnen 10 invoervelden met een knop. Klik één voor één op de knop achter een invoerveld om de afbeeldingen te selecteren. Klik vervolgens op 'Ok' om de afbeeldingen naar het cms te sturen.

Tip! Heeft u veel afbeeldingen die u wilt toevoegen? Pak de afbeeldingen samen in een zip-bestand en kies dat zip-bestand als zijnde de afbeelding die u naar de website wilt sturen. Het cms zal het zip-bestand op de server uitpakken en de afbeeldingen toevoegen aan de map.

Nieuwe map

Standaard staat u in de map 'common' (Engels voor 'algemeen'). Om afbeeldingen naar wens onder te verdelen, kunt u zelf mappen aanmaken. Klik op de knop en er verschijnt een popup met een invoerveld. Geef de gewenste naam voor de map en klik op 'Ok'. De map wordt aangemaakt en het cms springt meteen naar die map. De map is standaard leeg: u kunt meteen beginnen met het toevoegen van eigen afbeeldingen.

Fotoalbum

Het cms biedt de mogelijkheid om van een map met foto's een fotoalbum te maken. Ga naar de de gewenste map en klik op de -knop. Het cms vraagt eerst of van alle foto's thumbnails gemaakt moeten worden. Kies 'Ok' als u dat nog niet heeft gedaan of als u nieuwe foto's heeft toegevoegd. Vervolgens verschijnt de vraag of het cms ook een link moet invoegen. Kies 'Ok' als u inderdaad een link wilt invoegen naar het fotoalbum (u heeft dan tekst geselecteerd alvorens u naar afbeeldingen ging). Kies 'Annuleren' als u geen link wenst in te voegen (en dus alleen nieuwe thumbnails wenst aan te maken).

Mappen

Onder de knoppen ziet u een dropdown-menu met de lijst met mappen. De map common is standaard. Deze map kunt u ook niet verwijderen. Klik op de knop "Nieuwe map" om zelf mappen toe te voegen.
Als u een map heeft selectereerd verschijnt er een verwijder-knop . Klik op deze knop als u de map wilt verwijderen.

NB: Bij het verwijderen van een map zal de map inclusief alle afbeeldingen verwijderd worden. Voor het daadwerkelijke verwijderen zal om bevestiging worden gevraagd.

Weergave

Na de lijst met mappen vindt u de weergave-optie. U kunt de afbeeldingen in een map op twee manieren laten weergeven: als afbeeldingen (thumbnails) of als lijst (tekstueel).

Weergave 'Afbeeldingen'

Als de weergave "Afbeeldingen" is, dan toont het cms alle afbeeldingen in een vierkant kader. Als u met de muis boven een afbeelding hangt. Dan verschijnen er rechtsonder in het vierkant knoppen om de afbeelding te bewerken:

Afbeelding hernoemen
Kies deze optie als u de afbeelding wilt hernoemen. Er verschijnt een popup met een invoerveld. Geef de gewenste naam op en klik op 'Ok' en de afbeelding wordt hernoemd. Het is niet nodig de naam van de afbeelding aan te passen op elke pagina waar de afbeelding wordt gebruikt: het cms hernoemd meteen alle verwijzingen naar deze afbeelding.

Instellingen
Per afbeelding kunnen titel, samenvatting, bijschrift (alternatieve tekst) en lange bijschrift worden opgegeven. De status heeft alleen effect op modules die afbeeldingen gebruiken. Door bijv. een afbeelding op 'niet publiceren' te zetten kan de afbeelding nog wel gebruikt worden, maar zal een module als de beeldbank of fotoalbum de afbeelding niet meer tonen.

In het kader van Drempelsvrij is het verplicht afbeeldingen te voorzien van een bijschrift/alternatieve tekst. Er bestaan 2 soorten alternatieve teksten: een korte variant, de zogenaamde alt-tekst, en de lange variant, de zogenaamde longdesc-tekst.

Als de beeldbank- of paginalijstenmodule actief is kan de afbeelding tevens worden voorzien van labels. Op basis van de naam van de afbeelding geeft het cms al de losse woorden als voorstel. Labels zijn vereist als een afbeelding getoond moet worden door de Beeldbank-module of via de Paginalijsten-module.

NB: Eenmaal opgegeven krijgen afbeeldingen automatisch bij het invoegen de alt-tekst. De alt-tekst kan dan eventueel per afbeelding op een pagina weer veranderd worden door er met de rechter muistoets op te klikken.
Wordt een alt-tekst centraal gewijzigd, dan wordt deze ook aangepast daar waar de afbeelding voorkomt op de pagina's. Tenzij er een afwijkende alt-tekst is opgegeven, in dat geval wijzigt er niets.
De lange bijschrift wordt in een tekstbestand opgeslagen. Visueel gehandicapten krijgen deze tekst automatisch aangeboden als zij de website bezoeken met speciale software.

Link naar afbeelding
Vaak gezien op websites: een kleine afbeelding van een foto. Klikt men op de foto dan verschijnt een popup met een grote variant. Om deze werkwijze zelf toe te passen: voeg een kleine foto toe aan de website (of bewerk de grote foto en maak er een kleine van) en voeg deze in op een pagina. Klik vervolgens de op afbeelding aan en ga weer naar de afbeeldingen. Klik vervolgens op de -knop bij de grote afbeelding. De kleine afbeelding is nu een hyperlink naar de grote afbeelding.

Standaard opent het cms een popup-venster om de grote afbeelding te tonen. In plaats daarvan kan de grote afbeelding ook met 'Lightbox' getoond worden. Dit kan ingesteld worden bij de instellingen.

Klik op een afbeelding voor een voorbeeld:

Afbeelding getoond in een normaal popup-venster Afbeelding getoond met 'Lightbox'

Afbeelding bewerken (via Picnik.com)

Afbeeldingen kunnen eenvoudig online worden bewerkt via webservice Picnik.com (van Google). Door te klikken op het icoontje wordt de afbeelding geopend in Picnik en kan de afbeelding op alle mogelijke manieren worden bewerkt.

Klaar met bewerken? Klik in Picnik rechts boven op de gele Export-knop en de afbeelding wordt opgeslagen in het cms naast de originele, onbewerkte afbeelding.

Afbeelding bewerken (in cms)
Het cms biedt de mogelijkheid om afbeeldingen online te bewerken. Klik op deze knop om deze afbeelding te bewerken. Zie verder "Bewerken".

Afbeelding verwijderen
Klik op deze knop om de afbeelding te verwijderen.

Weergave 'Lijst'

In de lijst-weergave worden de afbeeldingen in een tabel met naam, afmeting, grootte en datum/tijd getoond. De afbeelding zelf wordt niet getoond. Wenst u dat wel, dan kunt u dat bij de instellingen aangeven.

Afbeeldingen verwijderen of verplaatsen
Boven de lijst van afbeeldingen staat een dropdownmenu waaruit uit u verschillende acties kunt kiezen: afbeeldingen verwijderen of afbeeldingen verplaatsen naar een andere map. Vink de gewenste afbeeldingen aan en kies een actie. Na bevestiging zal de actie worden uitgevoerd.

NB: als u afbeeldingen verplaatst naar een andere map hoeft u niet de hyperlinks aan te passen. Het cms zal automatisch alle verwijzingen naar de verplaatste afbeeldingen voor u aanpassen.

Eigen sortering
Links van elke afbeelding staan op/neer-pijltjes waarmee u de sortering van de afbeelding zelf kunt aanpassen. Standaard sorteert het cms de afbeeldingen op naam. Klik op een op/neer-pijltje en het cms zal uw eigen sorteringen hanteren. Wilt u uw eigen sortering ongedaan maken, klik dan op het -icoontje linksboven in de tabel (Dit icoontje is alleen aanwezig als een eigen sortering 'actief' is. Is het icoontje niet aanwezig, dan is de sortering dus standaard op naam.)