home | sitemap

Hoe maak ik een formulier?

Een formulier bestaat uit één of meerdere invoervelden, sommige velden zijn verplicht, bij andere moet de invoer aan een bepaalde opmaak voldoen (bijv. voor een postcode of e-mailadres) en een formulier kan een bedanktpagina hebben en eventueel een bevestigingsmail (die beide gepersonaliseerd kunnen zijn).
Het is dus een goed idee om vooraf te bedenken wat er voor het formulier allemaal nodig is zodat het e.e.a. direct gebruikt kan worden bij het maken van het formulier.  

Voorbereiding

Stel we willen een formulier gaan maken voor een sollicitatie. Op dat formulier gaan we vragen naar aanhef (Dhr./Mevr.), naam, adres, postcode en woonplaats, geboortedatum, telefoonnummer, e-mailadres, vacaturenummer en CV.

Lijsten

Voor de aanhef willen we graag een keuzemogelijkheid bieden. Keuzemogelijkheden werken op basis van lijsten. We moeten dus eerst een lijst maken met de keuzes 'Dhr.' en 'Mevr.' Bij de formulierenmodule kan dat bij de tab 'Lijsten'.
We maken een nieuwe lijst aan en geven deze het label 'Aanhef'. Vervolgens voegen we 2 items toe die we de labels 'Dhr.' en 'Mevr.' geven. We bewaren de lijst door op Ok te klikken.

Validaties

Voor de velden geboortedatum, telefoonummer, e-mailadres en vacaturenummer willen we dat de bezoeker geldige gegevens invoert. De geldigheid van de invoer kunnen we afdwingen aan de hand van validaties. Bij de formulierenmodule kunnen we deze bij de tab 'Validaties' maken. Voor geboortedatum, telefoonummer en e-mailadres bestaan al validaties, die kunnen we dus meteen gaan gebruiken. Voor een geldig vacaturenummer moeten we zelf nog een validatie maken. Stel dat een vacaturenummer altijd moet bestaan uit 3 letters, een streepje (-), gevolgd door 4 cijfers, bijv. AFD-0123.
We maken een nieuwe validatie aan en geven deze het label 'Vacaturenummer'. Bij de validatie geven we een reguliere expressie op die controleert of de invoer aan de gewenste opmaak voldoet:

/^[A-Z]{3}-\d+{4}$/

Bij de foutmelding geven we gewenste melding op: @@ moet een geldig vacaturenummer bevatten, bijv. AFD-0123. @@ zal de formulierenmodule bij het tonen van de foutmelding vervangen met de naam van het bijbehorende veld. (Als we de validatie dus willen gebruiken voor verschillende velden, dan zal de foutmelding automatisch het juiste veld benoemen.)

Bedanktpagina

Als de bezoeker het formulier heeft ingevuld en op versturen klikt wordt een standaard bedanktpagina getoond die alle ingevulde velden opsomt. Het is ook mogelijk een eigen bedanktpagina te maken. Het mooiste is om dit een vervolgpagina te laten zijn van de pagina waar het formulier zelf op staat. Ga dus naar de pagina waar het formulier op moet komen en ga vervolgens naar de pagina-instellingen > vervolgpagina's en maak een nieuwe vervolgpagina aan. Zet op de vervolgpagina eventueel al vast wat tekst, bijvoorbeeld "Bedankt voor uw sollicitatie." (De tekst kunnen we later nog personaliseren.)

Bevestigingsmail

Als een bezoeker zijn e-mailadres heeft opgegeven, dan zal de formulierenmodule naar dat adres ook een bevestigingsmail sturen. Deze mail bevat (net als de bedanktpagina) een overzicht van de ingevulde gegevens. Het is ook mogelijk een eigen bevestigingsmail te maken. Ga in de formulierenmodule naar 'E-mail sjablonen' en maak een nieuw sjabloon aan. Naast de algemene gegevens als naam en afzendergegevens kan een onderwerp en inhoud van de mail worden opgegeven (die later nog gepersonaliseerd kan worden).

Het formulier maken

Nu we alle onderdelen hebben kunnen we het formulier gaan maken. In de formulierenmodule kan dit bij de tab 'Formulieren'. Klik op 'Nieuw formulier' en een nieuw/leeg formulier verschijnt. Zie de help van de formulierenmodule voor een uitgebreide beschrijving van de opties.

Bij de bedanktpagina kunnen we pagina kiezen die we net als vervolgpagina hebben aangemaakt.

Bij het e-mailsjabloon kunnen we het sjabloon instellen dat we net hebben aangemaakt.

Vervolgens kunnen we de gewenste invoervelden op het formulier plaatsen. We hadden de volgende velden in gedachten:

De verschillende soorten velden staan links naast het formulier: de elementen. Klik op een gewenst element en sleep het naar het formulier. Doe dit voor alle bovengenoemde velden. Vervolgens kunnen we velden een label gaan geven en nader instellen.

Voor de aanhef stellen we de lijst 'Aanhef' in. Standaard toont een lijst radiobuttons. Dat is precies wat we willen, namelijk de keuze uit Dhr. of Mevr.
Voor de volgende velden gebruiken we gewone invoervelden. Waar nodig stellen we bij validatie de gewenste validatie in.

NB: de formulierenmodule herkent een e-mailadres alleen als het veld email of E-mail heet. Aangezien we het veld wel 'E-mailadres' willen blijven noemen vullen we bij de datanaam email in. De bezoeker ziet dan 'E-mailadres', maar de module gebruikt onder water email.

Het laatste veld voor het CV is een bestand. Dat veld/element kent verder geen instellen: het toont standaard een veld waarmee de bezoeker een bestand kan selecteren dat meegestuurd moet worden.

Formulier invoegen

Als we alle velden op het formulier staan kunnen we het opslaan door op Ok te klikken. Vervolgens krijgen we weer het overzicht van formulieren te zien met ons formulier. Achter het formulier staat een icoontje om het in te voegen. Zet eerst de tekstcursor op de gewenste plek op een pagina waar het formulier moet komen en klik dan op invoegen. In het cms is het formulier direct zichtbaar. Na publiceren van de pagina/website kan het formulier via de website worden getest of het naar wens werkt.

Personaliseren

De bedanktpagina en de bevestigingsemail kan worden voorzien van variabelen om deze te personaliseren: alle gegevens die de bezoeker heeft ingevuld kunnen weer worden gebruikt om de pagina/e-mail een persoonlijk karakter te geven en eventueel de gegevens te bevestigen.

Om in dit voorbeeld bijv. de aanhef en naam van de bezoeker terug te laten komen in de bevestigingsmail zetten we in het sjabloon:

Geachte [­TMPL_VAR NAME="Aanhef"] [­TMPL_VAR NAME="Naam"],

Bedankt voor uw ...

De bezoeker zal in het vervolg een mail krijgen met daarin zijn eigen aanhef en naam.

Naast gewoon variabelen weergeven kan op basis van de ingevulde gegevens ook iets wel of niet op de bedanktpagina/e-mail getoond worden. Als op het formulier bijvoorbeeld een lijst staat met drie opties om een bestand te downloaden, dan kan op basis van de keuze de juiste url naar het bestand in de mail worden gezet:

...
U kunt het aangevraagde document direct downloaden:
[­TMPL_IF NAME="Download" RE="Doc 1"]http://www.website.nl/website/download/common/doc1.pdf
[­/TMPL_IF][­TMPL_IF NAME="Download" RE="Doc 2"]http://www.website.nl/website/download/common/doc2.pdf
[­/TMPL_IF][­TMPL_IF NAME="Download" RE="Doc 3"]http://www.website.nl/website/download/common/doc3.pdf
[­/TMPL_IF]
...