Google Webmaster Tools

Met Google Webmaste Tools kunt u gedetailleerde rapporten genereren met informatie over de zichtbaarheid van uw pagina's op Google, welke zoekwoorden vaak worden gebruikt, de gemiddelde score van uw website, en nog veel meer waardevolle informatie. Google Webmaster Tools stelt u ook in staat om Google op de hoogte te stellen van de status van uw webpagina's en de wijzigingen die u hierin aanbrengt. Op deze manier kunt u de dekking van uw pagina's door de crawlers van Google (en andere zoekmachines) verbeteren.

Via 'Instellingen > Google... >  Webmaster Tools' komt u bij Google Webmaster Tools.

NB: Google Webmaster Tools is alleen beschikbaar als uw website onder een eigen domeinnaam draait! Draait uw website nog niet onder eigen domeinnaam, vraag dan naar de mogelijkheden.

Hoe Google Webmaster Tools te activeren en te gebruiken

Aanvragen Google account

Het aanvragen van een account bij Google gaat eenvoudig en binnen 2 minuten. Via onderstaande link komt u direct op de aanmeldpagina van Google. Vul de gevraagde gegevens en volg de verdere instructies.

Account aanvragen bij Google

Website koppelen met Google Webmaster Tools

Als het aanmaken van het account is gelukt en de instructies zijn opgevolgd, dan kunt u inloggen op Google Webmaster Tools en kunt u sites toevoegen.

Website door Google laten verifiėren

Als u de website(s) heeft toegevoegd, dan krijgt u een overzicht te zien van de aangemelde websites. Voordat Google u toegang geeft tot de informatie die Google over een website heeft, controleert Google of u daadwerkelijk de eigenaar bent van de website.

De verificatie voert Google direct bij aanmelden van een website uit, maar kan ook later worden gedaan. Klik helemaal rechts in het overzicht op de link 'Deze site verifiėren' bij een website. Verificatie kan wordne gedaan op basis van een metatag of een HTML-bestand:

Metatag
Kies de verificatiemethode 'Metatag toevoegen' . Er staat vervolgens een stuk html-code. Kopieer het complete stuk html-code.
Ga vervolgens in het cms via de menubalk naar "Instellingen > Google...", tab "Webmaster Tools" vul de verificatiecode in en publiceer de website (of alleen de homepage).
Laat Google vervolgens de website controleren.

HTML-bestand
Kies de verificatiemethode 'HTML-bestand uploaden'. Er wordt vervolgens een HTML-bestand ter download aangeboden. Sla het bestand lokaal op en upload het vervolgens bij de website, bij de bestanden/documenten in de map 'common'.
Laat Google vervolgens de website controleren.

Als alles goed is gegaan is de website gecontroleerd en kunt u diagnostische gegevens en statistieken opvragen.

Tip! Als u meerdere websites heeft dan kunt u deze ook direct toevoegen.

Sitemap kenbaar maken aan Google

Met het publiceren in de vorige stap is ook de sitemap aangemaakt die Google kan gaan inlezen. Ga in Google naar de website en vervolgens naar Siteconfiguratie > Sitemaps en klik op de knop 'Een sitemap verzenden'.

Afhankelijk van de domeinnaam en/of instellingen van uw website dient de url naar de sitemap als volgt te worden opgegeven:

Is het gedeelte tussen de punten van de domeinnaam (www.xyz.nl) gelijk aan de websitenaam?
-of-
Is bij de SEO-instellingen ingesteld dat de websitenaam niet toevoegd moet worden aan urls?
Vul dan gewoon sitemap.xml in.

Vul in alle andere gevallen <naam van de website>/sitemap.xml in.

Als de sitemap is toegevoegd komt u terug in het overzichtscherm en ziet u dat de sitemap verstuurd is, nog niet opgehaald is door Google en dat de status 'In behandeling' is. Binnen enkele uren/dagen zal Google de sitemap hebben ingelezen en u over de status informeren.

NB: Het bestand sitemap.xml is een bestand volgens de standaard sitemaps 'interface': http://www.sitemaps.org/
Het cms zorgt via het robots.txt bestand dat alle zoekmachines die het ondersteunen automatisch de sitemap aangeboden krijgen (de zogenaamde 'auto discovery mode').

Meer over de sitemap.xml

Google Webmaster Tools regelmatig raadplegen

Via "Instellingen > Google..." kunt u nu in het vervolg eenvoudig naar Google Webmaster Tools gaan en de verschillende gegevens bekijken. Wellicht dat ze u interessante informatie geven over hoe Google uw website ziet en of alle pagina door Google te benaderen zijn.

Handig zijn bijvoorbeeld de Zoekopdracht-statistieken die weergeven met welke woorden bezoekers zochten en toen op uw website kwamen.

Andere zoekmachines

Andere grote zoekmachines bieden een soortgelijke dienst als Google's Webmaster Tools. Als u ook wilt weten wat andere zoekmachines (letterlijk en figuurlijk) van uw website vinden, ga dan naar de betreffende zoekmachines en kijk bij de help, 'tools voor webmasters' of soortgelijke diensten. Bijvoorbeeld:

Meestal is het nodig eerst een account aan te maken om de diensten te kunnen gebruiken. Vervolgens kunnen de gewenste domeinnamen opgegeven worden en kan direct het een en ander aan statistieken bekeken worden.

Voor gedetailleerde statistieken is het vaak vereist aan te tonen dat u ook daadwerkelijk de eigenaar bent van de website. Dit gaat door het plaatsen van een verificatie- of authenticatie-code op de homepage van uw website. In het geval waar dit gevraagd wordt, kies dan voor de methode waarbij een zogenaamde META-tag toegevoegd moet worden: