301 Redirects

Als de url van een pagina wijzigt, dan is het in het kader van SEO belangrijk zoekmachines daarop te attenderen.
Via een zogenaamde '301 redirect' kan een zoekmachine verteld worden de pagina in het vervolg op basis van een nieuwe url op te halen.
Eventueel opgebouwde 'credits' (Pagerank, etc.) blijven daarmee behouden.
Dit kan ook belangrijk zijn als een website is verhuisd waardoor potentieel alle urls veranderen.

Via 'Instellingen > Google... >  301 Redirects' komt u bij de 301 redirects.

Algemeen

De redirects treden pas in werking als een oude url tot een niet bestaande pagina, document of afbeelding leidt. Het cms vangt in dat geval de 404-foutmelding af en zal op zoek gaan naar een nieuwe url. Wordt die gevonden, dan zal het cms de bezoeker of zoekmachine via een 301 redirect doorsturen naar de nieuwe url. Wordt er geen nieuwe url gevonden, dan wordt alsnog de 404-pagina getoond.

Automatische redirects

Als u de titel van een pagina of menu-item wijzigt, dan wijzigt ook de url. Bezoekers of zoekmachines die de oude url nog gebruiken krijgen dan een 404-pagina te zien. Het cms kan automatisch redirects aanmaken om dit te voorkomen: bezoekers/zoekmachines die de oude url gebruiken worden dan automatisch doorgestuurd naar de nieuwe url.
Zet deze optie op 'Ja' en het cms zal bij elke publicatie zorgen dat de juiste redirects worden aangemaakt. Het cms schoont de lijst automatisch op: redirects ouder dan 6 maanden worden verwijderd.

NB: door de optie (weer) op 'Nee' te zetten zullen alle automatisch aangemaakte redirects worden verwijderd!

Handmatige redirects

Het scherm toont een groot invoerveld waar u per regel de oude en nieuwe url (gescheiden met een spatie) voor een pagina kunt invoeren, bijvoorbeeld:

http://www.domeinnaam.nl/website/hoofdstuk1 http://www.domeinnaam.nl/website/onderwerp
http://www.xyz.nl/page.cgi?id=1234 /website/menu/onderwerp/pagina
/menu_oud/pagina_oud /menu_nieuw/pagina_nieuw
etc...

Er zijn verschillende mogelijkheden om de oude en nieuwe url op te geven.

Tip: regels die beginnen met een # beschouwd het cms als commentaar en zullen niet worden geinterpreteerd en kunnen dus vrij worden gebruikt om informatie bij een redirect te geven.

Als de oude en/of nieuwe domeinnaam belangrijk is bij het bepalen van de oude url en/of waar de nieuwe url naar toe moet verwijzen, geef dan de domeinnaam op in één of beide urls:

### complete oude url moet verwijzen naar de volledige nieuwe url
http://www.oud.nl/website/hoofdstuk1 http://www.nieuw.nl/website/onderwerp

### domeinnaam van oude url doet er niet toe, van nieuwe url wel
/website/hoofdstuk1 http://www.nieuw.nl/website/onderwerp

Doen de domeinnamen er niet toe, dan kunnen ze gewoon weggelaten worden:

### domeinnaam van nieuwe en oude url doen er niet toe, het cms zal de nieuwe url automatisch
### laten redirecten naar de ingestelde domeinnaam bij de website-injstellingen.
/website/hoofdstuk1 /website/onderwerp

Als aan een url gegevens mee worden gegeven (alles na het ?-teken, de zogenaamde query string), dan dienen die ook opgegeven te worden:

### als de oude url gegevens bevatte moeten die ook worden opgegeven
/page.php?id=123 /website/pagina-x

Moeten die gegevens ook worden meegegeven aan de nieuwe url, zet ze daar dan expliciet achter, of laat de nieuwe url eindigen op een ?: het cms plakt de gegevens van de oude url er dan automatisch achter:

### neem gegevens over
/page.php?id=123 /website/pagina-x?id=123

### of laat het cms ze automatisch overnemen
/page.php?id=123 /website/pagina-x?

### of bepaal zelf de gegevens
/page.php?id=123 /cgi/shop.cgi?site=website&group=001234

Redirects kunnen uiteraard ook voor afbeeldingen en documenten worden gebruikt:

NB: 're: ' in onderstaande redirects staat voor reguliere expressie, zie het volgende hoofdstuk.

### redirect alle oude url naar plaatjes naar een klein transparant plaatje (scheelt veel bandbreedte!)
re: /photos/ /gfx/trans.gif

### redirect alle oude urls naar rapporten naar een pagina met uitleg
re: /documenten/rapporten /website/uitleg/nieuwe-document-structuur

De volgorde van de handmatige redirects is belangrijk! Het cms probeert alle redirects van boven naar beneden. Zodra een redirect wordt gevonden die 'matched' zal het cms die uitvoeren. Voorbeeld:

### alle belangrijkste oude urls doorverwijzen naar de nieuwe pagina's
...
/web/show/id=707968 /website/sitewide/disclaimer
/web/show/id=707560 /cgi/search.cgi?site=website
/web/show/id=707640 /website/pagina-x

### al het andere naar de homepage...
re: /web/show/ /

Voor complexere redirects kan gebruik worden gemaakt van reguliere expressies.

Gebruik van reguliere expressies

In bovenstaand voorbeelden wordt steeds een complete url doorverwezen naar een andere. Het kan soms handig zijn om meerdere oude urls door te verwijzen naar één nieuwe pagina. Bijvoorbeeld omdat de detailpagina's van een product nu samen zijn gevoegd op één pagina:

Oud:
http://www.website.nl/productx/omschrijving
http://www.website.nl/produxtx/details
http://www.website.nl/productx/prijzen

Nieuw:
http://www.website.nl/producten/productx

Door een reguliere expressie te gebruiken kunnen we alle oude urls naar de nieuwe url laten verwijzen. Als een reguliere expressie gebruikt gaat worden, dan moet de regel beginnen met 're: ':

### als in de oude url /productx/ voorkomt, verwijs dan door naar opgegeven nieuwe url
re: /productx/ /producten/productx

De reguliere expressie '/productx/' geeft aan dat als een (oude) url /productx/ bevat (maakt niet uit waar), dan moet hij worden doorverwezen naar de opgegeven nieuwe pagina.

In onderstaande voorbeeld wordt een reeks oude urls doorverwezen naar de homepage met behoud van de gegevens:

### onderstaande worden allemaal afgehandeld met de regel: re: /index.cgi\?data= /?
# http://www.website.com/index.cgi?data=123 http://www.website.com/
# http://www.website.com/index.cgi?data=456 http://www.website.com/
# http://www.website.com/index.cgi?data=689 http://www.website.com/
# http://www.website.com/index.cgi?data=012 http://www.website.com/
# http://www.website.com/index.cgi?data=345 http://www.website.com/
re: /index.cgi\?data= /?