FTP

Het verdient te allen tijde de aanbeveling de website te laten draaien onder een eigen domeinnaam. Mocht dat niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld omdat via de dezelfde domeinnaam ook andere websites of online applicaties beschikbaar moeten blijven, dan kan gebruik worden gemaakt van de FTP-optie.

Tip! Wordt een domeinnaam ook voor andere websites gebruikt en kan hij dus niet gewijzigd worden, bekijk dan of de andere websites niet via een subdomeinnaam verder gebruikt kunnen blijven worden. Een subdomeinnaam is een domeinnaam die niet begint met www. U kunt bijvoorbeeld www2. gebruiken of de applicatie.domeinnaam.nl, etc.

Via de FTP-optie kan een zogenaamd index.html bestand naar de 'oude'/bestaande webserver worden gestuurd. Het bestaande index.html bestand (meestal de homepage van de website) wordt dan vervangen met een index.html bestand dat de website op de server van het cms toont.

NB: het gebruik van een zo'n index.html bestand is niet aan te bevelen in het kader van zoekmachine optimalisatie.

index.html bestand vervangen

De tab 'FTP' toont enkele velden om via FTP toegang te kunnen krijgen tot de webserver waarvan het index.html bestand vervangen moet worden. Vul de domeinnaam of ip-adres van de server in, loginnaam en wachtwoord in. Klik vervolgens op de knop 'Toon inhoud directory'. Het cms zal nu verbinding proberen te maken met de server. Als dat lukt krijgt u de inhoud van de root/home-directory van de server te zien. Als u weet in welke directory het index.html moet komen te staan, vul dan de directory in bij 'FTP-directory'. Weet u dat niet, vul dan steeds een deel van het pad in en 'zoek' de gewenste directory door herhaaldelijk de opgegeven directory te wijzigen en op 'Toon inhoud directory' te klikken.

Bent u in de juiste directory aangekomen, zet dan het vinkje bij 'en installeer index.html' en klik weer op 'Toon inhoud directory'. Het cms kopieert nu een nieuw index.html bestand naar de server. Een eventueel bestaand index.html/.php/.cgi bestand wordt bewaard met de toevoeging .xcms.

Als alles goed is gegaan, is de website op het cms te bereiken via de bestaande domeinnaam.

Als het via het cms niet lukt...

Als het niet direct via de FTP-optie van het cms lukt, dan kan zelf een index.html aangemaakt worden (bijv. met Kladblok of Wordpad) en kan dat via de FTP-mogelijkheid van de Internet Explorer of een apart FTP-programma geupload worden.
Hieronder een voorbeeld van de inhoud van het index.html bestand:

<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-1"?>
  <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Frameset//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-frameset.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
  <title>titel</title>
</head>
<frameset rows="100%">
  <frame scrolling="yes" src="/url" />
  <noframes>
    <body>
      <h1>titel</h1>
      <p>samenvatting</p>
      <p><a href="/url">Homepage</a></p>
    </body>
  </noframes>
</frameset>
</html>

Vervang titel (2x) en samenvatting met de gewenste tekst voor de website.
Vervang url (2x) met de url die verschijnt in de adresbalk van de browser als u de website gepubliceerd heeft en vervolgens op 'Toon website' klikt.

NB: vraag bij twijfel om hulp van uw systeembeheerder of hostingprovider! Bij het verkeerd plaatsen van een index.html kunt u per ongeluk een andere website naar de website op het cms laten verwijzen.