Hoe zet ik een website live?

Als een website gereed is kan hij live worden gezet. Praktisch is een website al vanaf het moment dat hij op het cms draait live. Immers, na publiceren kunt u hem direct bekijken. Met live zetten bedoelen we echter meestal het koppelen van een nieuwe of bestaande domeinnaam als www.mijnwebsite.nl aan de website.

Heeft u nog geen domeinnaam voor uw website, dan kunt deze bij een hostingpartij registreren. De keuze uit hostingpartijen is enorm en u bent vrij er zelf één te kiezen. Kijkt u maar eens op Google onder 'domeinnaam registreren'.

Heeft u een bestaande domeinnaam of een nieuwe geregistreerd, dan moet deze aan de webserver van het cms gekoppeld worden. Dat gebeurt door de zogenaamde DNS aan te passen.

De letters DNS staan voor Domain Name System of Domain Name Service. Wanneer iemand een domeinnaam intypt in de adresbalk van de browser dan wordt die domeinnaam, bijvoorbeeld www.mijnwebsite.nl, omgezet in nummers en dan wordt de browser doorgestuurd naar de juiste webserver met behulp van die nummers. Die nummers worden een IP-nummer of IP-adres genoemd.

Deze omzetting van domeinnamen in IP-nummers gebeurt door nameservers. Deze nameservers worden beheerd door hostingpartijen. Dus ook bij het bedrijf waarbij u een domeinnaam heeft geregistreerd.

De DNS voor uw domeinnaam kunt u soms zelf aanpassen, soms moet u de hostingpartij vragen de aanpassing door te voeren. Voor meer informatie zie 'DNS aanpassen'.

Als de DNS is aangepast kunt u bij de website-instellingen de domeinnaam invoeren en de website publiceren. Als het goed is, is de (nieuwe) website vervolgens onder de opgegeven domeinnaam te bekijken.

NB: Het kan soms enkele uren duren voor de aanpassing van de DNS overal bekend is op het internet. Dit heeft te maken met hoe snel DNS updates worden verwerkt.

Praktisch kunt u het beste onderstaande stappenplan volgen voor het live zetten van een website:

1. Vul dan bij de website-instellingen de domeinnaam in;
  2. Publiceer de website
    (Als u de website nu bekijkt, dan kan het zijn dat hij niet goed wordt weergegeven. Dat geeft niets en komt vanzelf goed!);
  3. Wijzig de DNS zelf of stuur het verzoek naar de hostingpartij;
  4. Surf naar de domeinnaam zoals opgegeven bij punt 1.
    Afhankelijk van uw internet provider en snelheid van DNS-updates ziet u de nieuwe website of de oude. Indien u de oude ziet (of klanten/bezoekers melden dat ze niet de nieuwe website zien), wacht dan een paar uur en probeer het nog een keer. Uiteindelijk zal de nieuwe website getoond worden.

Als u een bestaande domeinnaam en website heeft, dan hoeft u dus niet bang te zijn dat bezoekers tijdelijke geen website te zien krijgen: ze krijgen altijd een website te zien, de oude of de nieuwe.
Na een week mag u er van uitgaan dat alle bezoekers de nieuwe website zullen zien. De oude website kunt u dan eventueel compleet verwijderen (of het webhostingdeel van een abonnement opzeggen).