home | sitemap

Tabellen

Via de knop  'Tabellen' kunt u tabellen invoegen in de tekst. Door op de knop te klikken verschijnt een popup-venster met uitgebreide mogelijkheden voor het initieel configureren van een tabel. U kunt dit popup-venster ook oproepen door in de werkbalk naar "Invoegen" en vervolgens naar ' Tabel...' te gaan.

Bij het invoegen van een nieuwe tabel kan de afmeting en verschijningsvorm direct worden opgegeven. Deze waarden kunnen later overigens direct of indirect worden aangepast. Opgegeven kan worden:

Aantal rijen: aantal rijen waaruit de tabel moet bestaan.

Aantal kolommen: aantal kolommen c.q. cellen per rij.

Tip: De breedte van kolommen kan achteraf ingesteld worden. Voeg de tabel gewoon in, zet de tekstcursor in de tabel en bewerk de tabel (zie hieronder.) In de popup verschijnen nu extra velden om voor elke kolom de breedte in pixels of procenten in te stellen.

Ruimte tussen cellen: naar wens kan de ruimte tussen de cellen worden opgegeven in pixels. Dit kan handig zijn om de verschijningsvorm van de tabel te 'fine-tunen.'

Ruimte binnen cel: naar wens kan de ruimte voor de tekst binnen een cel worden opgegeven (in pixels.) Dit kan handig zijn om de verschijningsvorm van de tabel te 'fine-tunen.'

Breedte: tabellen zijn standaard 100%, dat wil zeggen dat ze zich altijd aanpassen aan de breedte van het tekstvlak. Naar wens kan deze afmeting worden aangepast. Voor kleine tabellen kan een breedte van 50% bijvoorbeeld beter zijn om de leesbaarheid te vergroten.
NB: De breedte kan ook absoluut worden opgegeven in pixels (door het %-teken weg te laten.) De tabel heeft dan altijd een vaste breedte. Dit is echter af te raden aangezien dit nadelig kan zijn bij het printen (te brede tabellen worden slechts deels geprint) of weergave in de browser (bij een klein venster moet er dan gescrolled worden.)
Tabellen krijgen automatisch een vaste breedte als deze zijn geselecteerd en er vervolgens aan één van de markeringspunten wordt getrokken. De vaste breedte kan weer ongedaan worden gemaakt door deze weer in procenten op te geven bij het wijzigen van een tabel (zie hieronder.)

Achtergrond: Een tabel kan wel of geen achtergrondkleur krijgen. Met achtergrondkleur worden de eerste rij en eerste kolom afwijkend ingekleurd zodat deze resp. als titels en labels dienen. Transparante tabellen kunnen worden gebruikt om tekst op te maken/positioneren. Gekleurde tabellen zijn het best te gebruiken om gegevens/overzichten goed leesbaar weer te geven.
Er bestaat ook een optie 'Om en om gekleurd". In dat geval worden de rijen van de tabel om en om van een andere kleur voorzien. Deze optie is alleen aanwezig als de vormgever deze beschikbaar heeft gemaakt.

NB: bij gekleurde tabellen gaat het cms er van uit dat het om tabellen met data gaat. Het cms zal dan speciale, verborgen,  HTML-code toevoegen zodat de tabel goed leesbaar is volgens de richtlijnen van Drempelsvrij.

Titel: Een tabel kan worden voorzien van een titel. De titel komt gecentreerd boven de tabel te staan. De titel is ook van belang voor Drempelsvrij zodat mensen met een beperking vooraf al wat informatie krijgen over de inhoud van de tabel.

Samenvatting: Een tabel kan worden voorzien van een samenvatting. Deze samenvatting is niet zichtbaar in de pagina, maar wordt gebruikt door software voor blinden. De samenvatting geeft een blinde persoon nadere informatie over de inhoud en/of presentatie van de tabel.

Tabellen bewerken

Ingevoegde tabellen kunnen bewerkt worden door er op te klikken zodat de tekstcursor in de tabel staat. Klik vervolgens op tabel-knop in de werkbalk. Er verschijnt dan een uitgebreid menu: