home | sitemap

Wat is RSS?

RSS is een technisch hulpmiddel waarmee u zich op de 'vernieuwingen' van een website kunt abonneren of deze natuurlijk kunt verspreiden. Zodra er bijvoorbeeld een nieuw artikel op Nu.nl verschijnt of net die ene advertentie op Marktplaats.nl, dan krijgt u daarvan direct een seintje. Ook kunt u zich bijvoorbeeld via iTunes abonneren op gratis downloads van radioprogramma's.

Het is niet helemaal duidelijk waar de afkorting RSS voor staat. Volgens de ene lezing staat de afkorting voor 'RDF Site Summary' of 'Rich Site Summary', volgens de andere staat de afkorting voor 'Really Simple Syndication'.

RSS maken en lezen

Met de komst van Web 2.0 en weblogs is ook het gebruik van RSS toegenomen. Websites en weblogs worden in de regel bijgehouden met speciaal ontwikkelde software. Dit soort software genereert naast de reguliere HTML-output ook vrij eenvoudig, of zelfs automatisch, een RSS-bestand.

Om RSS-bestanden te lezen is aparte software nodig. RSS-lezers zijn er in vele soorten en smaken, gratis en niet gratis, voor Linux, Macintosh en Windows. Een kleine greep uit het aanbod.

Het aantal sites dat zijn inhoud in syndicatie brengt via RSS is immens en groeiend. Er is een aantal websites dat optreedt als gids en gecategoriseerde overzichten biedt van bestaande en in ontwikkelingen zijnde RSS-bestanden. Een aantal van die portalen zijn: Syndic8, NewsIsFree en Moreover

RSS-feeds doorzoeken

Net zoals Google en Ilse webpagina's doorzoekbaar maken, bestaan er ook zoekmachines die RSS-feeds doorzoekbaar maken. Sitebeheerders hoeven slechts eenmalig het adres van hun RSS-feed aan te melden bij deze zoekmachines. Vervolgens indexeren de zoekmachines alle nieuwe berichten die via die feed verschijnen en maken ze doorzoekbaar.

Maar, wat heb ik er aan of mijn bezoekers?

Websites 'lezen' via een RSS-lezer bespaart de internetter surf- en zoektijd. De programma's zijn bedoeld voor internetters die snel en gericht op de hoogte willen komen van het actuele aanbod in hun interessegebied op internet.

RSS wordt veel toegepast bij websites die frequent worden bijgewerkt, nieuwssites, community sites en weblogs. Maar ook hebben sites als Marktplaats.nl en Speurders.nl onderaan iedere rubriek een logo die naar het RSS-adres van de betreffende rubriek verwijst. Handig voor als u van alle nieuwe advertenties direct op de hoogte wilt komen.

Tegenwoordig kunt u zich ook abonneren op de fotostromen van bekenden op fotoboekdiensten zoals Flickr, videosites als YouTube.com en audio- en videoproducties die op weblogs verschijnen. Die laatsten worden ook wel aangeduid met de termen podcast en vodcast.

Hoe weet ik of een site een RSS-feed heeft?

RSS feeds zijn over het algemeen te herkennen aan de aanwezigheid van een vierkant, oranje blokje met daarin radiogolfjes:. Andere mogelijkheden zijn louter tekstuele verwijzingen in bewoordingen als RSS, RDF en XML, al dan niet in combinatie met de term 'syndicatie'. Deze tekst of afbeelding is met een hyperlink verbonden met de RSS-feed. Het internetadres van de RSS-feed kan simpelweg gekopieerd worden door op de rechter muisknop te klikken, gevolgd door het commando 'Kopieren'. De link moet vervolgens in de RSS-lezers 'geplakt' worden.

De browsers Internet Explorer 7, Mozilla Firefox en Apple Safari tonen naast het internetadres van de bezochte site het bovenstaande RSS-icoontje waaraan u kunt zien of er een RSS-feed beschikbaar is. Klik het icoon en de browser toont de RSS-feed.

Zelf RSS-feeds maken?

Naast de standaard RSS-feed die het cms maakt van nieuwsberichten, kunt u zelf ook RSS-feeds maken als u beschikt over de Labels/Paginalijsten-module. Heeft u alleen de nieuwsitems-module, dan kunt u de RSS-feeds van andere websites op uw eigen website tonen.