Vormgevingen voor nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven zijn gewone pagina's die per bulk e-mail verstuurd kunnen worden. Voor de opmaak gelden in principe geen beperkingen, behalve dat rekening moet worden gehouden met het feit dat de pagina/e-mail in een mailprogramma als bijvoorbeeld Outlook of Gmail getoond moet kunnen worden. Javascript werkt bijvoorbeeld niet en de breedte is vaak ook beperkt. Bovendien hebben webmailprogramma's zoals Hotmail, Gmail, maar ook webmailers van hostingproviders het nadeel dat ze de html vaak aanpassen aangezien de html van de pagina 'goed' weergegeven moet kunnen in de html van de webmail (twee keer een BODY-tag kan bijvoorbeeld niet, dus die wordt meestal verwijderd...)

Webmailers

Zoals aangegeven zijn webmailers eigenlijk niet geschikt voor nieuwsbrieven. Dit is met name ingegeven door het feit dat de nieuwsbrief zelf een complete html-pagina is (en moet zijn!) met een eigen HTML-, HEAD- en BODY-tag. Deze tags mogen maar 1x in een html-pagina voorkomen, dus een webmailer zal ze 'naar beste eer en geweten' zien in te passen in zijn eigen html-pagina.

Het is monninkenwerk om een html nieuwsbrief op te maken die er in alle (web)mailprogramma's even goed uitziet. Alle specifieke valkuilen per mailprogramma moeten worden omzeild (zie 'Bronnen' hieronder). Handwerk dus om de html te optimaliseren is de beste oplossing.

Dit betekent ook dat de html van de website per definitie niet geschikt is om te gebruiken als vormgeving voor een nieuwsbrief. Bedenk dus dat u de vormgever van uw website moet betrekken bij het maken van een goede vormgeving voor de nieuwsbrief. Niet alleen qua uiterlijk (minder breed, geen menu, etc.), maar ook technisch zodat hij overal goed leesbaar is.

Bronnen:

Outlook 2007 en HTML nieuwsbrieven

Uit veiligheidsoverwegingen gebruikt Microsoft Outlook 2007 Microsoft Word om HTML e-mails te tonen (in plaats van de Internet Explorer browser.) Aangezien MS Word minder mogelijkheden kent (en daardoor ook 'veiliger' is volgens Microsoft) worden nieuwsbrieven niet meer zoals gewoonlijk weergegeven.

Grote nadeel is dat bestaande nieuwsbriefvormgevingen herzien moeten worden. Niet alleen van/voor dit cms, maar van alle andere aanbieders van nieuwsbrief-modules.
Mocht de vormgeving van uw nieuwsbrief tot problemen leiden, laat het dan graag weten aan de maker van de vormgeving uw website. In dat geval zal namelijk een nieuwe of aangepaste vormgeving gemaakt moeten worden.