Abonnees

Via het tabblad 'Abonnees' kunt u alles regelen met betrekking tot de abonnees van uw nieuwsbrieven.

Nieuwe abonnee

Klik op deze knop om een nieuwe abonnee toe te voegen. Per abonnee kunt u de volgende gegevens opgeven:

E-mailadres  Het e-mailadres van de abonnee
Nieuwsbrief formaat Het formaat waarin de abonnee de nieuwsbrieven wenst te ontvangen (tekst of html).
Actief  Of de abonnee een actieve abonnee is. Als een abonnee zich afmeldt via het registratie-formulier, dan wordt de status op niet-actief gezet. U kunt de gegevens van de abonnee dan nog wel inzien, maar hij of zij krijgt geen nieuwsbrief meer.
Aantal keer gebounced  Geeft aan hoe vaak een nieuwsbrief naar deze abonnee is gestuurd en niet kon worden afgeleverd (gebounced: Engels, letterlijk 'terug stuiteren'). Als een nieuwsbrief naar een abonnee vaker is gebounced dan het ingestelde maximum (zie Nieuwsbrief-instellingen) dan wordt de abonnee automatisch op inactief gezet. Het aantal kan handmatig weer op 0 worden gezet indien gewenst.

Naast bovenstaande gegevens die absoluut nodig zijn voor het versturen zijn ook enkele andere gegevens per abonnee mogelijk: geslacht, voornaam, achternaam, bedrijf, adres, postcode, plaats, telefoon en fax. Zelf kunt u nog 3 velden definiėren bij de instellingen. Achter elk veld staat de zogenaamde datanaam. Deze naam kunt u gebruiken bij het personaliseren van een nieuwsbrief.

Groepen
Groepen waar deze abonnee in zit. Een abonnee zit standaard in de groep 'alle abonnees'. Door eigen groepen te maken en abonnees onder te verdelen kunt u makkelijk een specifieke nieuwsbrief naar een beperkte groep abonnee's sturen.

Download lijst

Via "Download lijst" kunt u de getoonde lijst van abonnees downloaden naar uw eigen computer. Klik op de knop en er verschijnt een popup met de keuze om de lijst meteen te openen of op te slaan.

De lijst bevat de abonnees van de geselecteerde groep (zie hieronder).

De lijst is een zogenaamde CSV-bestand dat u direct kunt openen met Microsoft Excel (of elk ander spreadsheet-programma of tekstverwerker).
De inhoud van het bestand ziet er als volgt uit (voorbeeld):

email;sex;firstname;lastname;company;address;zipcode;city;tel;fax;format;bouncecnt;c1;c2;c3;
inactive;groups adres@abc.com;M;Jan;Janssen;;;;;;;html;;;;0;000123:Groep 1
persoon@website.nl;F;Anita;Pietersen;Bedrijfsnaam;;;023-1234567;plaintext;;;;1;
...

De eerste regel bevat de naam van de kolommen. Deze komen overeen met de gegevens die u per abonnee kunt opgeven. De gegevens zijn per kolom gescheiden met een punt-komma (;).

Zie voor een nadere toelichting ook 'Items zoeken, downloaden en verwijderen'.

NB: het cms gebruikt als scheidingsteken een punt-komma (;). Onder Windows is soms als lijstscheidingsteken een komma (,) ingesteld. Als u de lijst dan opent met Excel staan alle gegevens in 1 kolom. Om dit te voorkomen kunt u het beste het lijstscheidingsteken veranderen in een punt-komma (;).

De lijst kunt u bewerken en vervolgens weer uploaden.

Upload lijst

Een eerder gedownloade of zelfgemaakte lijst kunt u weer uploaden en zo de gegevens van abonnees aanpassen of nieuwe abonnees toevoegen. Klik op de knop en er verschijnt een popup om de lijst op uw computer te selecteren. Klik op 'Ok' en de lijst wordt geupload en de aanpassingen verwerkt.

De abonnees worden toegevoegd aan de geselecteerde groep (zie hieronder).

NB: de lijst die u wilt uploaden moet dezelfde opmaak hebben als een gedownloade lijst! De eerste regel moet dus de namen van de kolommen bevatten (de volgorde is niet van belang en alleen het e-mailadres is verplicht), de volgende regels de gegevens per abonnee en de gegevens moeten gescheiden zijn met een punt-komma (;).
Het cms past de gegevens per abonnee aan op basis van het e-mailadres. Als u het e-mailadres van een abonnee wilt wijzigen, doe dit dan handmatig, anders staat een abonnee er 2x of meer in na het uploaden.

Groep kiezen

Onder de knoppen staat een dropdownmenu waarmee u de groep abonnees kunt kiezen. 'Alle abonnees' toont alle abonnees. Kies een groep en de abonnees in die groep worden getoond. Achter elke groep staat het aantal abonnees in die groep. Aangezien een abonnee in meerdere groepen kan zitten, is het totaal van alle groepen niet per se gelijk aan dat van 'Alle abonnees'.

Overzicht abonnees

Het overzicht toont de abonnees uit de geselecteerde groep. Een inactieve abonnee wordt 'uitgegrijsd' weergegeven.

Klik op het e-mailadres van een abonnee om de gegevens te wijzigen. Alle gegevens kunnen worden gewijzigd, ook het e-mailadres.

Voor het verwijderen van een abonnee zie 'Items zoeken, downloaden en verwijderen'.

Abonnees zoeken

Geef (een deel van) de voornaam, achternaam, bedrijfsnaam of e-mailadres op en klik op 'Zoek abonnee(s)'. Het overzicht toont vervolgens de gevonden abonnees. Om het zoeken weer ongedaan te maken en alle abonnees te tonen: maak het zoekveld leeg en klik op 'Zoek abonnee(s)'.