home | sitemap

Gebruik van afbeeldingen

Gebruik afbeeldingen om teksten te verduidelijken en de website op te fleuren. We hebben er niet voor niets een gezegde voor: Een foto zegt meer dan 1.000 woorden. Maar maak het niet te bont. Een plaatje moet functioneel zijn en net als te veel tekst kunnen ook te veel plaatjes schaden.

Omvang

De bestandsgrootte (in Mb, niet in pixels) van een afbeelding beïnvloedt de snelheid waarmee de pagina wordt geladen. Zorg er daarom voor dat de grootte van de afbeelding beperkt blijft.

Een foto van een moderne digitale camera is al snel 5-10Mb groot wat  neer komt op 8-16 seconden wachten (afhankelijk van de internetverbinding). Bedenk dat een gemiddelde gebruiker niet langer dan 2-4 seconden wil wachten en verder zal gaan naar een andere website.

Bedenk ook dat uw browser de foto al in zijn (cache-)geheugen heeft staan en het laden dus (zeer) snel gaat op uw eigen computer.
Ongemerkt denkt u dus dat het allemaal soepel loopt maar voor een nieuwe bezoeker is dat niet het geval!

Tips:

Juiste type afbeelding

Er bestaan verschillende bestandsformaten voor afbeeldingen. Elk formaat heeft specifieke eigenschappen waardoor afbeeldingen kwalitatief (beeld) en kwantitatief (omvang) het beste kunnen worden ingezet.

Gebruik voor foto's het JPG-formaat. JPG comprimeert foto's erg goed zonder dat de kwaliteit van de foto's zichtbaar achteruit gaat.

Gebruik voor logo's, grafieken, tekeningen, etc. het PNG- of GIF-formaat. Deze formaten comprimeren de afbeelding ook, net als JPG, maar zijn beter geschikt voor afbeeldingen met grote, egale vlakken. Daarnaast kunnen PNG en GIF (gedeeltelijk) transparant zijn.

Uniformiteit

Zorg er voor dat de plaatjes er uniform uitzien. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal dezelfde grootte en beeldopbouw moeten hebben, maar wel dat ze duidelijk bij elkaar horen. Gebruik bijvoorbeeld voor verschillende grafieken dezelfde kleuren en maak verschillende pasfoto’s op een pagina even groot. Gebruik dezelfde randen om de plaatjes.  

Tips: