Gebruikers

Om gebruikers toegang te verlenen tot afgesloten delen van de website moet u ze een loginnaam en wachtwoord geven. Vervolgens dient u een gebruiker toe te voegen aan een of meerdere groepen: op basis van de groep(en) verleent u dan de daadwerkelijke toegang.

Via "Autorisatie > Gebruikers" verschijnt een popup-venster waarmee u gebruikers kunt beheren. Bovenaan de tab "Gebruikers" staan 3 knoppen:

Nieuwe gebruiker

Klik op deze knop om een nieuwe gebruiker toe te voegen. Per gebruiker kunt u de volgende gegevens opgeven:

Voornaam De voornaam van de gebruiker.
Achternaam De achternaam van de gebruiker.
E-mailadres E-mailadres van de gebruiker. Dit e-mailadres wordt gebruikt om een gebruiker zijn loginnaam/wachtwoord te mailen als men deze is vergeten en kan worden gebruikt om uw gebruikers (een nieuwsbrief) te mailen.
Homepage

Homepage van de gebruiker. De homepage van de gebruiker is de pagina waar de gebruiker naar toe wordt gestuurd na het inloggen.

NB: deze optie is alleen beschikbaar voor dynamische websites.

Loginnaam

Loginnaam waarmee de gebruiker moet inloggen. De loginnaam is uniek per gebruiker.

Tip! Wilt u een eenvoudige toegangscontrole? Maak één gebruiker aan en geef aan iedereen die u toegang wilt verlenen hetzelfde loginnaam/wachtwoord door.

Wachtwoord

Wachtwoord waarmee de gebruiker moet inloggen.

Tip! Het is verstandig niet eenvoudig te raden wachtwoorden te gebruiken. Om u een idee te geven of een wachtwoord veilig is verschijnt onder het wachtwoord een indicatie van de sterkte van het wachtwoord.

Groepen  Groepen waar deze gebruiker onderdeel van uit maakt. Een gebruiker moet in één of meerdere groepen zitten, want op basis van groepen wordt toegang geregeld. Een gebruiker die niet in een groep zit krijgt nooit toegang!

Download lijst

Via "Download lijst" kunt u de getoonde lijst van gebruikers downloaden naar uw eigen computer. Klik op de knop en er verschijnt een popup met de keuze om de lijst meeteen te openen of op te slaan.

De lijst bevat de gebruikers van de geselecteerde groep (zie hieronder) in combinatie met een eventuele zoekopdracht. Zie voor een nadere toelichting ook 'Items zoeken, downloaden en verwijderen'.

De lijst is een zogenaamde CSV-bestand dat u direct kunt openen met Microsoft Excel (of elk ander spreadsheet-programma of tekstverwerker).
De inhoud van het bestand ziet er als volgt uit (voorbeeld):

login;password;firstname;lastname;email;homepage
gebr123;hG$sdt;Henk;Janssen;hj@gmail.com;
pieth;pieter;Piet;Huisman;PietHuisman@planett.nl;website/m000123/000456/p000789.html
...

De eerste regel bevat de naam van de kolommen. Deze komen overeen met de gegevens die u per gebruiker kunt opgeven. De gegevens zijn per kolom gescheiden met een punt-komma (;).

NB: het cms gebruikt als scheidingsteken een punt-komma (;). Onder Windows is soms als lijstscheidingsteken een komma (,) ingesteld. Als u de lijst dan opent met Excel staan alle gegevens in 1 kolom. Om dit te voorkomen kunt u het beste het lijstscheidingsteken veranderen in een punt-komma (;).

De lijst kunt u bewerken en vervolgens weer uploaden.

Upload lijst

Een eerder gedownloade of zelfgemaakte lijst kunt u weer uploaden en zo de gegevens van gebruikers aanpassen of nieuwe gebruikers toevoegen. Klik op de knop en er verschijnt een popup om de lijst op uw computer te selecteren. Klik op 'Ok' en de lijst wordt geupload en de aanpassingen verwerkt.

De gebruikers worden toegevoegd aan de geselecteerde groep (zie hieronder).

NB: de lijst die u gaat uploaden moet dezelfde opmaak hebben als een gedownloade lijst! De eerste regel moet dus de namen van de kolommen bevatten (de volgorde is niet van belang en alleen de loginnaam is verplicht), de volgende regels de gegevens per gebruiker en de gegevens moeten gescheiden zijn met een punt-komma (;).

Het cms past de gegevens per gebruiker aan op basis van de loginnaam. U kunt de loginnaam van een gebruiker dus niet wijzigen! Als een loginnaam nog niet bestaat maakt het cms een nieuwe gebruiker aan met die loginnaam.

Groep kiezen

Onder de knoppen staat een dropdownmenu waarmee u de groep gebruikers kunt kiezen. "Alle gebruikers" toont alle gebruikers. Kies een groep en de gebruikers in die groep worden getoond. Achter elke groep staat het aantal gebruikers in die groep. Aangezien een gebruiker in meerdere groepen kan zitten is het totaal van alle groepen niet per se gelijk aan dat van "Alle gebruikers".

Overzicht gebruikers

Het overzicht toont de gebruikers uit de geselecteerde groep.

Klik op de naam van een gebruiker om de gegevens te wijzigen. Alle gegevens kunnen worden gewijzigd, behalve de loginnaam. Als u een gebruiker een nieuwe loginnaam wilt geven, verwijder dan eerst de oude logingegevens en voeg de gebruiker weer toe met een nieuwe loginnaam.

Om een gebruiker te verwijderen zie 'Items zoeken, downloaden en verwijderen'.

Gebruikers zoeken

Geef (een deel van) de voornaam, achternaam, loginnaam of e-mailadres op en klik op "Zoek gebruiker(s)". Het overzicht toont vervolgens de gevonden gebruikers. Om het zoeken weer ongedaan te maken en alle gebruikers te tonen: maak het zoekveld leeg en klik op "Zoek gebruiker(s)".